Legyél Te is pilóta!

Ha már kipróbáltad a repülést és beleszerettél, vagy régi vágyad, hogy repülőgépet vezess, akkor közöttünk a helyed! 

Az Aeroklub Farkashegy Magyarország egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő sportrepülő egyesülete, mely szeretettel várja pilótanövendékek jelentkezését. Tapasztalt oktatóink és sokoldalú gépparkunk a gyors tanulás és a biztonságos képzés garanciái. Ha szívesen megismernéd lelkes közösségünket és a bázisunkként szolgáló repülőteret, látogass meg bennünket valamelyik hétvégén Farkashegyen! Addig pedig ismerd meg a vitorlázórepülés magával ragadó világát pilóta blogunkat böngészve!

Aktuális kurzusok 2018-2019

A 2018/2019-as vitorlázórepülő tanfolyam elméleti képzésének kezdete és helyszíne:

2018 november 3.-án szombat reggel 9:00 óra
Farkashegy repülőtér Aeroklub Farkashegy (ACFH) klubháza

A képzés részleteiről alább olvashatsz.

Jelentkezz most!

Részvételi szándékoddal, a kurzusokkal kapcsolatos részletekért, vagy bármi egyéb kérdéssel, észrevétellel keresd bizalommal Schieber András szakmai vezetőt vagy Farkas István kezdőcsoport vezető oktatót alábbi elérhetőségek valamelyikén, vagy lépj kapcsolatba velünk az oldal alján található űrlap segítségével.

Schieber András
Email: andras.schieber@netrix.hu
Telefon: +36 30 758 0471

Farkas István

Email: fpista43@gmail.com
Telefon: +36 30 541 2370

Általános tudnivalók az alapképzésről

Egyesületünk nagy hangsúlyt fektet vitorlázórepülő pilóták képzésére. Pilótajelöltjeink alapos elméleti felkészítést követően tapasztalt oktatók segítségével jutnak el az első egyedül végrehajtott repülésig, majd a szakszolgálati engedély, azaz a „pilóta-jogosítvány“ megszerzéséig. A vitorlázórepülő gyakorlati oktatás hétvégenként és nyáron szervezett táborainkban történik. Az alapképzéseket egyesületünk 3db Ka7-es típusú iskolagépén hajtjuk végre.

A vitorlázó képzésre 14 és 50 év közöttiek jelentkezését várjuk. A gyakorlati képzés megkezdésének korhatára a betöltött 14. életév, tehát ha még a télen betöltöd, akkor az elméleti képzést megkezdheted. Szakszolgálati engedély legkorábban 16 évesen szerezhető. Szükséged lesz egy orvosi minősítésre is, ami azonban nem sokkal komolyabb az autóvezetői jogosítvány orvosi követelményeinél. Ma már sok helyen találsz olyan szakorvost, aki 1-2 óra alatt elvégzi a szükséges vizsgálatokat, 1-2 hét után pedig kezedben lesz a jogosítást igazoló dokumentum is.

SONY DSC

Az alapképzés elméleti tanfolyammal indul, ami kora-tavasszal írásbeli és szóbeli vizsgával végződik. Gyakorlati képzésedet alapvetően csőrléses indítási móddal tudod nálunk elvégezni. A hétvégi üzemnapokon és táborainkban fogsz tudni repülni, lényegesen olcsóbban, mint amennyibe a repülőgépes vontatásból végrehajtott képzés kerülne. Ilyenkor az üzemnapokon való részvétel egész napos elfoglaltságot jelent, mert amikor nem repülünk, akkor a többi növendék- és pilótatársunk repülését segítjük.

Ugyanakkor lehetőséged van a költségesebb vontatásos kiképzést is választani, mely viszont rugalmasabb: ezzel akár hétköznaponként is lehet haladni, egyedileg egyeztetett időpontokban.

SONY DSC

A csőrléses képzés menete B vizsgáig

Az első szakasz nagyjából 55-70 felszállásból áll, mely startok alatt megtanulod a repülőgép vezetésének alapjait, az iránytartást, a fordulókat és a fel-leszállást. Megtanulod kezelni a leggyakoribb rendkívüli helyzeteket is, elsajátítod például a teendőket a csőrlőkötél váratlan elszakadása esetére. Ezen rész végén repülsz először egyedül, majd az ötödik egyedüli startoddal teljesíted a B vizsgának nevezett fokozatot.

Növendékeink egy üzemnapon – amennyiben az időjárás lehetővé teszi – jellemzően 4-5 startot repülnek. Az egyedülrepülés eléréséhez szükséges felszállásszám erősen függ az időjárástól, hiszem még egy repülhető nap sem biztos, hogy alkalmas a számodra soron következő feladat teljesítésére. És természetesen függ a te egyéni adottságaidtól, időráfordításodtól is. A képzési rendszerünkben egy-egy feladat végrehajtásának csak a minimális felszállásszáma adott, de befejezettnek mindig akkor tekintjük, ha azt megfelelően teljesíted. Ezért érdemes az első időkben – lehetőleg a C vizsga befejezéséig – egy intenzívebb jelenlétre, legalább heti egy nap a reptéren töltésére készülnöd. Ugyanis a képzés ezen szakaszában egy pár hetes kihagyás is jelentősen koptatja a megszerzett tudást, és hátráltatja fejlődésed.

A képzés menete B és C vizsga között

Ez a szakasz nagyjából 27-35 felszállásból áll, alapvető célja az emelő légáramlatok hasznosításának elsajátítása. Spirálgyakorlatok, majd az első termikelési feladatok után, a legalább 10 perces repüléssel abszolválható C vizsgával zárul ez a rész.

A képzés menete C és D vizsga között

A nemzetközi ezüstkoszorús minősítés (D vizsga) feltétele egy legalább 5 óra hosszú időtartamrepülés, 1000m magasságnyerés (a repülés legalacsonyabb és legmagasabb pontja közötti különbség legalább ennyi kell legyen), valamint egy minimum 50km-es távrepülés. C vizsga után fokozatosan terheljük növendékeinket, először fél- majd egyórás, végül 3-órás feladatokkal, ezeket követi az ezüstkoszorú feltételeinek kirepülése. A növendék mellett az időjáráson is múlik, milyen gyorsan lehet haladni ebben a szakaszban, ugyanakkor itt már igazi teljesítményrepülési feladatok és egyre csodálatosabb élmények várják a pilótákat. Ezen szakasz közben szerzed meg -egy, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Igazgatóságánál tett elméleti és gyakorlati vizsga után- a szakszolgálati engdélyedet, azaz a „pilóta jogosítványodat“.

Egyéb tudnivalók a képzésről

Minden repülőgépnek van egy maximális terhelhetősége, ezért a gyakorlati repülés megkezdésének van egy felső súlyhatára. A mi, kiképzésre használt repülőgépeinkkel ez a súlyhatár 90kg. Amennyiben kevéssel efölött vagy, az elméleti tanfolyamot elkezdheted, de a gyakorlati repülést csak akkor, ha e határ alá kerülsz.

A képzés létszámát a repülőgéppark, valamint oktatóink kapacitása korlátozza. A tanfolyamra csak ennek erejéig tudunk jelentkezéseket elfogadni.

Költségek

Elméleti képzés

A képzés egy elméleti tanfolyammal indul, ahol gyakorlati repüléshez szükséges elméleti alapokat segítünk elsajátítani. Ez november elejétől március közepéig tart, és érinti a repüléssel kapcsolatos összes témakört. Egy-egy előadás jellemzően 3 óra időtartamú. A pontos órarendről, a képzés előtt küldünk tájékoztatót.

A képzés megkezdéséhez be kell lépned klubunk tagjai közé, az első évben próbaidős tagként. Ennek regisztrációs díja 15.000Ft. A klubtagsági díj pedig 4000Ft/hó, diákoknak 3000Ft/hó. Ennek rendszeres fizetése
feltétele az elméleti tanfolyamon történő résztvételnek és ez jogosít később a kedvezményes-, klubáron történő repülésre.

Az elméleti képzés díja 100.000 Ft, amiből 50.000 Ft-ot a képzés megkezdése előtt kell befizetni, majd további 50.000 Ft-ot a tavaszi házi vizsga előtt.

“B” képzés

A gyakorlati képzés első szakasza az egyedül repülésig, más néven “B” vizsgáig tart, és nagyrészt 5 perces repülési feladatokból áll. A képzés minimum 55 csörléses felszállásból áll.

Ennek a díja 2 részből áll:

  • Repülési díj : felszállások/repülési időktől függően (lásd lent).
  • Képzési díj 2 részletben.
    • 1.részlet: 50.000Ft a képzés megkezdése előtt.
    • 2.részlet: 50.000Ft legkésőbb a 30. Felszállás után.
“C” képzés

A gyakorlati képzés második szakasza főleg egyedül repüléseket tartalmaz, és egy minimum 10 perces egyedüli repülésig, más néven “C” vizsgáig tart. A képzés minimum 27 csörléses felszállásból áll.

Ennek a díja is 2 részből áll:

  • Repülési díj : felszállások/repülési időktől függően (lásd lent).
  • Képzési díj : 30.000Ft a képzés megkezdése előtt.
Továbbiak a szakszolgálati engedély megszerzéséig

A fenti feladatokat az időtartamrepülések követik, majd a vontathatói képzés, és a hatósági vizsga. Ezek már a klubtagok számára elérhető gépbérleti díjakon elérhetőek.

Repülési díjak

Az érvényben lévő csőrlési díj 1.200 Ft / csőrlés, a gépek óradíja egységesen 3.000 Ft / óra. Egy felszállás után maximum 180 percért fizetsz, utána megáll a számláló. Vontatásos felszállás esetén egyéni elszámolás szükséges a vontatópilótával.

Jelentkezés és információ

Hívj minket telefonon

Farkas István: +36 30 541 2370

Schieber András: +36 30 758 0471

vagy töltsd ki az alábbi űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot.

Neved (*)

Email címed (*)

Telefonszámod

Üzenet

[recaptcha]

Ha jelentkeznél tanfolyamunkra, vagy bármilyen kérdésed van, töltsd ki az alábbi űrlapot. Hamarosan felvesszük Veled a kapcsolatot.

Neved (*)

Email címed (*)

Telefonszámod

Üzenet

[recaptcha]