Az Aeroklub Farkashegy története

gridEgyesületünk története 1942-ben kezdődött, amikor az önálló repülőgépgyártásba éppenhogy bekapcsolódó Weiss Manfréd Művek repülőklubot alapított. A Második Világháború után a céget államosították és Csepel Vas és Fémművek név alatt továbbra is a hazai jármű- és gépgyártás fellegváraként működött. A repülőklub a Magyar Honvédelmi Szövetség keretében, de a gyár intézményeként tevékenykedett egészen 1990 júliusáig, az MHSz rendszerváltás utáni megszűntéig. Az 1970-es, 80-as években az ország egyik legjobb és egyben legeredményesebb sportrepülő egyesülete volt a Csepel Repülőklub. Sokszoros Nemzeti Bajnokok és sikeres nemzetközi versenyzők tartoztak a kötelékünkbe. Négy szakosztály várta az érdeklődőket: a motoros repülő, vitorlázó-, sárkányrepülő és ejtőernyős szekciók. Az MHSz megszűnése, a Vasmű összeomlása mind intézményi, mind anyagi értelemben nehéz helyzetbe sodorta a repülőklubot.

Ezen turbulens időszakból megerősödve került ki egyesületünk, mely ma ismét az ország egyik legstabilabb és legnagyobb tagsággal rendelkező sportrepülő klubja. Az Aeroklub Farkashegy nevet 2004-ben vettük fel, kifejezendő kötődésünket a magyar vitorlázórepülés egyik bölcsőjéhez, az egyesületünk otthonául szolgáló Farkashegyi Repülőtérhez.

SONY DSCJelenleg egyesületünk közel 100 fős tagsággal rendelkezik. Téli és nyári elméleti képzéseinket is Farkashegyen tartjuk, mely a gyakorlati tanfolyamok helyszíne is egyben. Klubunknak jelentős gépparkkal és a gépeket kiszolgáló földi eszközparkkal bír, melyeket folyamatosan bővítünk és fejlesztünk.

Egyesületünk a tagjai által befizetett összegekből, reklámfelületek, területek bérbeadásából biztosítja a működési feltételeket és azon kevés magyar repülőklubok közé tartozik, amelyek pénzügyileg stabil háttérrel rendelkeznek és rendszeresen vásárolnak új repülőgépeket, földi berendezéseket. Célunk hogy a továbbiakban is népszerűsítsük a repülés sportját, a repülni vágyóknak pedig biztos tudást, jó hangulatot és jó repülési feltételeket biztosítsunk.

2010.04.24.

SONY DSC

SONY DSC