Legyél Te is pilóta!

Ha már kipróbáltad a repülést és beleszerettél, vagy régi vágyad, hogy repülőgépet vezess, akkor közöttünk a helyed! 

Az Aeroklub Farkashegy Magyarország egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő sportrepülő egyesülete, mely szeretettel várja pilótanövendékek jelentkezését. Tapasztalt oktatóink és sokoldalú gépparkunk a gyors tanulás és a biztonságos képzés garanciái. Ha szívesen megismernéd lelkes közösségünket és a bázisunkként szolgáló repülőteret, látogass meg bennünket valamelyik hétvégén Farkashegyen! Addig pedig ismerd meg a vitorlázórepülés magával ragadó világát pilóta blogunkat böngészve!

Nyílt napok 2023

Ha szeretnéd jobban megismerni klubunkat és képzésünket, akkor szeptemberben három nyílt napon lehetőséged van részt venni egy üzemnapunkon. Ennek során bepillantást nyerhetsz klubunk életébe, megtapasztalhatod, hogy milyen hangulat, milyen feladatok várnak rád egy üzemnapon, és természetesen magát a repülést is kipróbálhatod.
A nyílt napok időpontjai:
  •  szeptember 9., szombat
  •  szeptember 16., szombat
  •  szeptember 23., szombat
Ha szeretnél részt venni nyílt napunkon, akkor legkésőbb a nyílt nap előtt 3 nappal jelentkezz az alábbi elérhetőségeken:
Schieber András
Szőke Gábor
A találkozó mindkét nap 8:30, az Aeroklub Farkashegy klubházában.
Autóval Budakeszi vagy az M1-es felől közelíthető meg a repülőtér. Arra figyelj, hogy a reptérnek két parkolója van, ebből az alábbi linken bejelölt, Budakeszitől távolabbit használd. A másik parkoló a reptéren dolgozóknak van fenntartva.
https://bit.ly/3ejXZua

Tömegközlekedéssel a Budakeszi és a Kelenföldi vasútállomás között közlekedő 188E busszal tudod legegyszerűbben megközelíteni a repteret.

A faház és találkozó pontos helye:
https://bit.ly/2JkBERR

A nyílt napot egy rövid előadással kezdjük a képzési rendszerről, magáról a vitorlázórepülésről, és természetesen a reptéri mozgásnak a szabályairól. Ezután tapasztalt oktatóink és pilótáink felügyelete alatt vesztek részt az üzemnapon, és természetesen repültök is pár kört.
Amennyiben érdekel valamelyik nyílt napunk, akkor kérem, hogy erre az e-mailre válaszolva, legkésőbb az adott nyílt nap előtt 3 nappal jelezd, hogy melyiken vennél részt.

Aktuális kurzusok 2023-2024

A 2023/2024-as vitorlázórepülő tanfolyam elméleti képzésének kezdete és helyszíne:

2023 november 4. szombat reggel 9:00 óra
Farkashegy repülőtér Aeroklub Farkashegy (ACFH) klubháza

A képzés részleteiről alább olvashatsz.

Jelentkezz most!

Részvételi szándékoddal, a kurzusokkal kapcsolatos részletekért, vagy bármi egyéb kérdéssel, észrevétellel keresd bizalommal Schieber András szakmai vezetőt vagy Szőke Gábor kezdőcsoport vezető oktatót alábbi elérhetőségek valamelyikén.

Schieber András
Email: andras.schieber@gmail.com
Telefon: +36 30 758 0471

Szőke Gábor

Email: szokegaborfly@gmail.com

Telefon: +36-30-934-5303

Általános tudnivalók az alapképzésről

Egyesületünk nagy hangsúlyt fektet vitorlázórepülő pilóták képzésére. Pilótajelöltjeink alapos elméleti felkészítést követően tapasztalt oktatók segítségével jutnak el az első egyedül végrehajtott repülésig, majd a szakszolgálati engedély, azaz a „pilóta-jogosítvány“ megszerzéséig. A vitorlázórepülő gyakorlati oktatás hétvégenként és nyáron szervezett táborainkban történik. Az alapképzéseket egyesületünk 3db Ka7-es típusú iskolagépén hajtjuk végre.

A gyakorlati képzés megkezdésének korhatára a betöltött 14. életév, tehát ha még a télen betöltöd, akkor az elméleti képzést megkezdheted. Szakszolgálati engedély legkorábban 16 évesen szerezhető. Felső korhatár nincs, a vitorlázórepülés szinte bármilyen életkorban elkezdhető, de tapasztalataink szerint az 50 év alatti korú jelöltek könnyebben sajátítják el a gyakorlati ismereteket mint idősebb társaik, akiknek több felszállás és repülési idő szükséges az egyedül repülés eléréséhez.

Szükséged lesz egy orvosi minősítésre is, ami azonban nem sokkal komolyabb az autóvezetői jogosítvány orvosi követelményeinél. Ma már sok helyen találsz olyan szakorvost, aki 1-2 óra alatt elvégzi a szükséges vizsgálatokat, 1-2 hét után pedig kezedben lesz a jogosítást igazoló dokumentum is. A repülőorvosok elérhetőségének információit rendelkezésedre tudjuk bocsájtani.

Elméleti képzés

A vitorlázórepülő képzés egy elméleti tanfolyammal indul, ahol gyakorlati repüléshez szükséges elméleti alapokat segítünk elsajátítani. Ez november elejétől március közepéig tart, és érinti a repüléssel kapcsolatos összes témakört. Egy-egy előadás jellemzően 3-4 óra időtartamú. A pontos órarendről, a képzés előtt küldünk tájékoztatót.

Az elméleti tanfolyamot normál körülmények között a reptéren található oktatóhelyiségekben, szombat délelőttönként tartjuk. Ameddig a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, a személyes oktatást preferáljuk, de fel vagyunk készülve az elméleti tanfolyam online, Zoom platformon való megtartására is.

Gyakorlati képzés

Gyakorlati képzésedet alapvetően csőrléses indítási móddal tudod nálunk elvégezni. A hétvégi üzemnapokon és táborainkban fogsz tudni repülni, lényegesen olcsóbban, mint amennyibe a repülőgépes vontatásból végrehajtott képzés kerülne. Ugyanakkor, a képzés elején néhány repülőgépes vontatásból történő felszállás beiktatásával, felgyorsítható a gyakorlati repülés elemeinek elsajátítása. Az üzemnapokon való részvétel egész napos elfoglaltságot jelent, mert amikor nem repülünk, akkor a többi növendék- és pilótatársunk repülését segítjük.

Ugyanakkor lehetőséged van a repülőgép vontatásos kiképzést is választani, mely rugalmasabb, de lényegesen költségesebb.

SONY DSC

A csőrléses képzés menete B vizsgáig

Az első szakasz nagyjából 55-70 felszállásból áll, mely startok alatt megtanulod a repülőgép vezetésének alapjait, az iránytartást, a fordulókat és a fel-leszállást. Megtanulod kezelni a leggyakoribb rendkívüli helyzeteket is, elsajátítod például a teendőket a csőrlőkötél váratlan elszakadása esetére. Ezen rész végén, az ellenőrző repülések sikeres teljesítése után repülsz először egyedül, majd az ötödik egyedüli startoddal teljesíted a B vizsgának nevezett fokozatot.

Növendékeink egy üzemnapon – amennyiben az időjárás és a kilátogató kezdők létszáma lehetővé teszi – jellemzően 3-5 startot repülnek. Az egyedülrepülés eléréséhez szükséges felszállásszám erősen függ az időjárástól, hiszem még egy repülhető nap sem biztos, hogy alkalmas a számodra soron következő feladat teljesítésére. És természetesen függ a te egyéni adottságaidtól, időráfordításodtól is. A képzési rendszerünkben egy-egy feladat végrehajtásának csak a minimális felszállásszáma adott, de befejezettnek mindig akkor tekintjük, ha azt megfelelően teljesíted. Ezért érdemes az első időkben – lehetőleg a C vizsga befejezéséig – egy intenzívebb jelenlétre, legalább heti egy nap a reptéren töltésére készülnöd. Ugyanis a képzés ezen szakaszában egy pár hetes kihagyás is jelentősen koptatja a megszerzett tudást, és hátráltatja fejlődésed.

A képzés menete B és C vizsga között

Ez a szakasz nagyjából 27-35 felszállásból áll, alapvető célja az emelő légáramlatok (termikek) hasznosításának elsajátítása. Körözési gyakorlatok, majd az első termikelési feladatok és az ellenőrző repülés után, a legalább 10 perces repüléssel abszolválható C vizsgával zárul ez a rész.

A képzés menete C és D vizsga között

A nemzetközi ezüstkoszorús minősítés (D vizsga) feltétele egy legalább 5 óra hosszú időtartamrepülés, 1000m magasságnyerés (a repülés legalacsonyabb és legmagasabb pontja közötti különbség legalább ennyi kell legyen), valamint egy minimum 50km-es távrepülés. C vizsga után fokozatosan terheljük növendékeinket, először fél- majd egyórás, végül 3-órás feladatokkal, ezeket követi az ezüstkoszorú feltételeinek kirepülése. A növendék mellett az időjáráson is múlik, milyen gyorsan lehet haladni ebben a szakaszban, ugyanakkor itt már igazi teljesítményrepülési feladatok és egyre csodálatosabb élmények várják a pilótákat. Ezen szakasz során időtartam és útvonal repülésekkel szerzed meg -egy, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Igazgatóságánál tett elméleti és gyakorlati vizsga után- a szakszolgálati engedélyedet, azaz a „pilóta jogosítványodat“ is.

Egyéb tudnivalók a képzésről

Minden repülőgépnek van egy maximális terhelhetősége, ezért a gyakorlati repülés megkezdésének van egy felső súlyhatára. A mi, kiképzésre használt repülőgépeinkkel ez a súlyhatár 90kg. Amennyiben kevéssel efölött vagy, az elméleti tanfolyamot elkezdheted, de a gyakorlati repülést csak akkor, ha e határ alá kerülsz.

A képzés létszámát a repülőgéppark, valamint oktatóink kapacitása korlátozza. A gyakorlati képzésre csak ennek erejéig tudunk jelentkezéseket elfogadni; az elméleti vizsga eredmény sorrendje dönt arról, hogy ki kezdheti el a gyakorlati képzést.

Költségek

Elméleti képzés

A képzés megkezdéséhez be kell lépned klubunk tagjai közé, az első évben próbaidős tagként. Ennek regisztrációs díja 20.000Ft. A klubtagsági díj pedig 72000Ft/év, diákoknak 54000Ft/év. Ennek rendszeres fizetése feltétele az elméleti tanfolyamon történő résztvételnek és ez jogosít később a kedvezményes-, klubáron történő repülésre. A tagsági díj éves vagy féléves részletekben fizethető.

Az elméleti képzés díja 200.000 Ft, amit a képzés megkezdése előtt kell befizetni. (Szeptemberi beiratkozással 180.000 Ft, amennyiben a képzési díj szeptember 30-ig átutalásra kerül)

“B” képzés

A gyakorlati képzés első szakasza az egyedül repülésig, más néven “B” vizsgáig tart, és nagyrészt 5 perces repülési feladatokból áll. A képzés minimum 55 csörléses felszállásból áll.

Ennek a díja 2 részből áll:

  • Repülési díj : felszállások/repülési időktől függően (lásd lent).
  • Képzési:  150.000Ft a gyakorlati képzés megkezdése előtt.
“C” képzés

A gyakorlati képzés második szakasza főleg egyedül repüléseket tartalmaz, és egy minimum 10 perces egyedüli repülésig, más néven “C” vizsgáig tart. A képzés minimum 27 csörléses felszállásból áll.

Ennek a díja is 2 részből áll:

  • Repülési díj : felszállások/repülési időktől függően (lásd lent).
  • Képzési díj : 100.000Ft a képzés megkezdése előtt.
Továbbiak a szakszolgálati engedély megszerzéséig

A fenti feladatokat az időtartamrepülések követik, majd a vontathatói képzés, és a hatósági vizsga. Ezek már a klubtagok számára elérhető gépbérleti díjakon elérhetőek.

Repülési díjak

Az érvényben lévő csőrlési díj 2.000 Ft / csőrlés, a gépek óradíja egységesen 4.800 Ft / óra. Egy felszállás után maximum 180 percért fizetsz, utána megáll a számláló. Repülőgép vontatásos felszállás esetén egyéni elszámolás szükséges a szolgáltatást végző vontatópilótával.