Hogyan lettem pilóta: ifj. Molnár Géza

posted in: Bejegyzés okt 2020

Ifj. Molnár Géza vagyok 16 éves, a repüléssel való megismerkedésem története szimplán annyi, hogy én egy olyan családból származok, ahol mindenki repüléssel foglalkozik ezért sose volt számomra kérdés, hogy én is ezzel szeretnék. Így én 5 hónapos koromban repültem először és egészen a képzésem kezdetéig rengeteget időt töltöttem a levegőben, amikor pedig úgy éreztem itt az ideje elkezdeni jelentkeztem is.


2018 Novemberében kezdtem az elméleti tanfolyamot az ACFH keretein belül Farkashegyen. Természetesen itt nem kizárólag csak elmélettel foglalkoztunk, amikor volt rá lehetőség segítettünk gépszétszedésben, csűrő gyakorlatoztunk és mindenféle faházon kívüli dologban is részt vettünk. Miután véget ért az elmélet Március 15-én mindannyian sikeresen levizsgáztunk és azon a hétvégén el is kezdtünk repülni. Emlékeim szerint az első üzemnapokon a kezdőcsoport teljes létszámmal jelen volt és szerencsére az időjárás se szólt közbe a kezdésnek, úgyhogy minden a tervezetten alakult. Haladt mindenki a képzésével, én igyekeztem minden hétvégén 2-ből 2 napot kint lenni, ami egy-két kihagyással sikerült is, hogy minél gyorsabban haladjak, és a legtöbbet kitudjam hozni a szezonból. Így 3 hónap alatt sikerült minden B-vizsgáig tartó képzési pontot befejeznem és Június 15-én megrepülni az első egyedüli 5db iskolakört, ami a B-vizsga utolsó feltétele. Éppen aznap lett megtöltve a faház előtti medence, úgyhogy az ,,elverés” után fel lett avatva a medence azáltal, hogy be lettem dobva(amiről videó is van a honlapon). Ez azon a napok egyike, amit sose felejt el az ember.

Következő üzemnapokon megcsináltam a további egyedüli iskolaköröket és ezután következett az 5db oktatós spirál gyakorlat azután az 5db egyedüli spirál továbbá termikbemutató, termikellenörző és C-vizsga. A C-vizsga napján szerencsémre egy elég erős nap volt, ezt bizonyítja a kötélvégen talált 4m/s-os emelés, amivel kitudtam emelkedni a légtérhatárig ahol már inkább arra kellett figyelnem nehogy légteret sértsek a nagy emelések közepette. Egy másik szintén erős termiket kellett már csak megtekernem, amikor szóltak a rádión, hogy teljesítettem a feladatot és kezdjem meg a leszállást. Így sikerült 18 percet kihoznom a C-vizsgámból azon a szép júliusi délutánon, ami szintén hatalmas élmény volt. Ezután kezdődtek az oktatós illetve egyedüli időtartam feladatok.

Az oktatós fél óra utáni két egyedüli fél órás feladatot egy 1 órás repüléssel teljesítettem. Oktatós és egyedüli 1 órás feladat után pedig van lehetőségünk KA-8 típust csinálni. Megrepültük a KA-8 típust, ami 5 felszállás és mivel szép idő volt aznap Marcipán által el lettem indítva a 3 órás feladatra, így a 6. felszállásból sikerült megrepülni azt.(ka-8tipus, c-vizsgától 3óráig, a Marcipán által szervezett nyári táborban sikerült eljutni). Aztán következett a vontathatói képzés, amit Szatymazon csináltam meg a 2019-es nemzeti bajnokság alatt szintén KA-7-el Daróczy János-al. A végén pedig az első egyedüli vontatások és ezzel kész is lett.

Augusztus közepe fele pedig egy kis hezitálás után úgy döntöttem, hogy kimegyek arra a szombati üzemnapra ahol sikerült 5 órát repülnöm úgy, hogy volt nap elején egy felszállásom, amiből 40 percet küzdöttem a lejtőn, de a 2. felszállásból meg tudtam repülni az 5 órát abban a cirrusokkal teli viszonylag gyenge időben. Mindezt egy szezon alatt. Volt augusztus vége fele koszorú kísérletem, de az már a jövő évre maradt. Jött a téli elmélet ahol már többen is szakszó elméleti várományosok voltunk így azon a télen az elsődleges cél az arra való készülés volt, de sajnos a vizsga a vírus miatti korlátozások enyhítéséig húzódott és közben a reptéren is volt egy több hónapos kihagyás emiatt.

Hátra volt még a koszorú táv, amit sajnos Farkashegyről a 2020 elején bevezetett új légtér szerkezet miatt nem tudtunk megrepülni. Ezért csatlakoztunk a Békéscsabai teljesítmény táborosokhoz ahol Csongival kettőnknek Sikerült is teljesíteni a távot KA-8-al, mindketten haza is mentünk a távról igy az egészében 100km volt. Én egy Békéscsaba—Székkutas távot repültem. Mivel még a tábornak közel sem volt vége volt lehetőségünk Astir típust is szerezni, ami nekünk az első egykormányos műanyag típusunk. Még a táborban foglaltunk gyakorlati vizsga időpontot és Július 30-án a klubból 3-an, Csongi és Én sikeresen le is vizsgáztunk Bálint egy nappal később, mint utólag rájöttünk felesleges volt az izgulás. A papírmunkák miatt pedig csak rá egy hónapra jutottunk hozzá a szakszónkhoz. Így sikerült a 2. szezon végére befejezni a képzésem, a jövőben pedig folytatódik, mivel a java még csak most jön….